Stii ca este obligatorie inlocuirea casei de marcat cu aparate de marcat cu jurnal electronic, pana la 01 noiembrie 2018, cf. OUG nr. 44/2018?

Prin OUG nr. 91/2014, au fost aduse modificări la OUG nr. 28/1999 privind casele de marcat fiscale, modificări ce au transpus în legislație obligația operatorilor economici de a se dota cu case de marcat cu jurnal electronic.

Prin OG nr. 20/2017 pentru modificarea OUG nr. 28/1999, au fost stabilite termenele maximale până la care operatorii economici au această obligație, respectiv: 1 iunie 2018, pentru operatorii economici ce au calitate de contribuabili mari și contribuabili mijlocii si 1 august 2018, pentru contribuabilii mici.

Prin OUG nr. 44/2018 se aprobă amânarea amenzilor și a celorlalte sancțiuni conexe, astfel ca nerespectarea obligației nu va fi sancționată contravențional decât după data de 1 septembrie 2018 pentru contribuabilii mari și mijlocii și după data de 1 noiembrie 2018 pentru contribuabilii mici.

Factura Expressoft in format electronic!

Expressoft Technology se implica activ in crearea unei atitudini responsabile fata de mediul inconjurator cu scopul de a contribui la salvarea resurselor planetei, pentru generatiile viitoare. De aceea, te invitam sa ne fii alaturi in acest demers iar un prim pas il reprezinta faptul ca incepand cu luna septembrie 2018 vom inceta sa mai tiparim facturile pe care le emitem – acestea vor fi transmise in format electronic, via email.

Pentru ca este important sa fii informat cu privire la toate aspectele care tin de acest proces, gasesti mai jos prevederile legislative in vigoare privind facturile electronice:

L 227/2015 privind Codul Fiscal actualizat la 25.06.2018 - Art.319 al (4) si al(29). ART. 319 - Facturarea

(4) În înțelesul prezentului titlu, prin factură electronică se înțelege o factură care conține informațiile solicitate în prezentul articol și care a fost emisă și primită în format electronic.

(29) Semnarea și ștampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie să le conțină factura.

Norme Metodologice - Cod Fiscal – Pct. 98, al.1,2,3.

98. (1) Pentru ca o factură să fie considerată factură electronică, aceasta trebuie să fie emisă și primită în format electronic, tipul formatului electronic al facturii fiind opțiunea persoanelor impozabile. Formatul electronic al unei facturi poate fi, de exemplu, de tip xml, pdf.

(2) În sensul art. 319 alin. (4) din Codul fiscal, facturile create pe suport hârtie care sunt scanate, trimise și primite în format electronic sunt considerate facturi electronice. Facturile create în format electronic, de exemplu, prin intermediul unui program informatic de contabilitate sau a unui program de prelucrare a textelor, trimise și primite pe suport hârtie nu sunt considerate facturi electronice.

(3) Acceptarea de client a facturii electronice poate include orice acord scris, formal sau informal, precum și un accept tacit, cum ar fi faptul că a procedat la procesarea ori plata facturii electronice. Acceptul clientului de a utiliza factura electronică reprezintă confirmarea acestuia că deține mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum și că are capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea conținutului și lizibilitatea facturii.

ANAF faciliteaza obtinerea numarului unic de identificare a caselor de marcat

Pentru a simplifica procesul obtinerii de catre operatorii economici a numarului unic de identificare a caselor de marcat, ANAF a creat posibilitatea solicitarii si primirii acestuia prin intermediul Spatiului Virtual Privat - SPV.

Astfel, prin intermediul SPV, utilizatorii pot depune "Cererea de atribuire a numarului de ordine din Registrul de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judet/municipiul Bucuresti sau a numarului unic de identificare din aplicatia informatica a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Formular C 801" si pot primi "Certificatul de atribuire a numarului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale."

Formularul C 801 este disponibil pe site-ul www.anaf.ro la rubrica Servicii Online- Declaratii Electronice.

Informatii suplimentare despre completarea si transmiterea cererii, respectiv documentele care trebuiesc atasate se regasesc in Ghidul publicat pe site-ul ANAF, in sectiunea "Servicii Online"/Aparate de marcat electronice fiscale (case de marcat)" sau pot fi obtinute telefonic, apeland Serviciul Central de asistenta telefonica a contribuabililor - Call Center la numarul de telefon (+4).031.403.91.60.

Comanda imprimanta fiscala 2018

Dupa 6 luni de zile in care compania noastra a depus toate eforturile necesare pentru a aviza solutiile informatice conform ultimelor modificari legislative, suntem bucurosi sa te informam ca pe data de 20 iulie 2018, Expressoft Technology a obtinut avizul tehnic pentru imprimanta fiscala Expressoft Fiscal POS FP-700. Astfel, Expressoft este printre putinele companii din piata care a reusit acest lucru pana in momentul de fata.

Tot pe data de 20 iulie 2018, compania noastra a depus la Ministerul de Finante documentatia necesara in vederea obtinerii avizului de distributie a aparatelor de marcat electronice fiscale.

In aceasta perioada asteptam intrunirea Comisiei de Avizare a Distribuitorilor, precum si raspunsul Ministerului de Finante in urma depunerii dosarului de avizare. Daca totul va decurge fara probleme, ne asteptam ca incepand cu luna August 2018 sa putem vinde si implementa imprimantele fiscale Expressoft Fiscal POS FP-700. Reamintim pe aceasta cale ca solutiile Expressoft vor fi avizate si vor functiona DOAR cu imprimantele fiscale pentru care Expressoft primeste toate avizele, conform legislatiei in vigoare.

Avand in vedere ca luna August este o luna cu foarte multe concedii, iti recomandam sa plasezi din timp comanda/precomanda ta, pentru a evita situatia neplacuta in care nu am putea livra/instala casa de marcat fiscala sau imprimanta fiscala pana pe data de 01 septembrie 2018 - termenul limita de implementare pentru companiile medii si mari.

Case de marcat 2018

In data de 31 mai 2018 a fost publicata in M.Of. nr. 454 OUG nr. 44/2018 Ordonanta de urgenta privind unele masuri referitoare la aplicarea unor dispozitii si prelungirea unui termen prevazut de O UG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum si pentru completarea OUG 64/2007 privind datoria publica.

Astfel, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mari si mijlocii, potrivit dispozitiilor legale, au obligatia de a utiliza noile case de marcat incepand cu data de 01 septembrie 2018 iar operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici incepand cu data de 1 noiembrie 2018.

Sanctiunile prevazute pentru nedotarea cu noile aparate de marcat electronice fiscale se vor aplica dupa cum urmeaza: in cazul contribuabililor mari sau mijlocii sanctiunea se aplica incepand cu 1 septembrie 2018 in loc de 1 iunie 2018 iar in cazul contribuabililor mici sanctiunea se aplica de la 1 noiembrie 2018 in loc de 1 august 2018.

Dupa expirarea acestor intervale, sanctiunea poate fi aplicata doar pentru faptele savarsite incepand cu 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018, dupa caz.

Te informam ca Expressoft Technology a obtinut in luna mai 2018 toate avizele necesare in vederea comercializarii de case de marcat fiscale. Prin urmare, iti punem la dispozitie o gama variata de case de marcat fiscale pe care le putem comercializa/instala in functie de disponibilitatea de stoc si timp.